
Dog Show Veterinarian Requirements 
From Rules Applying to Dog Shows Chapter 10 

Effective 1/1/2012 
 
Every club that holds a licensed or member show must provide one or more qualified 
veterinarians in attendance or contact information for one or more qualified veterinarians 
“on call.”  
 
 “On call” veterinarian must be available to treat any dog that becomes ill or injured at 
the dog show during show hours.  It will be the responsibility of the owner or owner’s 
agent to transport the dog to the veterinarian and for any cost associated with the dog’s 
illness or injury.  “On call” veterinarians are not required to be present at the event.  
 
At Benched shows at least one of these veterinarians must be in attendance during the 
entire show hours.   
 
Clubs that use “on call” veterinarians are required to: 
(a) Assure that services are available during the show hours and discuss the 
duties of the “on call” veterinarian prior to the event judging schedule; 
(b) Provide exhibitors with contact information and detailed directions to the 
facility in the judging schedule and at the event. 
 
The duties of the veterinarians shall be to: 
(a) Render treatment to dogs in the cases of sickness or injury occurring at the 
event.  The associated expense shall be the responsibility of the owner or agent.   
(b) Examine dogs at the request of the Event Committee and require removal from 
competition and the show premises of any dog deemed to endanger the health of 
said dog or the health of other dogs at the event.  If any expenses are incurred in 
the examination of the dog it shall be the responsibility of the Event giving club. 
(c) Provide written reports of such decisions to the Event Committee and 
superintendent; 
(d) Provide written advisory opinions to an Event Committee when requested. 
 
 Show veterinarians are not to be called to treat dogs with non-emergency conditions or 
with no apparent contagious symptoms.  Show veterinarians may request payment from 
the dog’s owner or agent for services rendered. 
 
Veterinarians in attendance will be provided a private area to examine and provide 
emergency care.  Clubs will establish a plan for the Event Committee to communicate 
the need for the veterinarian’s assistance. 
 
At benched shows, and unbenched shows if the club elects to have a veterinarian in 
attendance, veterinarians will be expected to make full use of the area provided for them 
as a Headquarters. Where practical, at least one veterinarian should be in attendance at 
the Headquarters during the entire time that the show is in progress. 
 
The official veterinarian shall not exhibit, act as agent or handler at the show, and dogs 
owned or co-owned by the official veterinarian shall not be eligible to be entered at the 
show. 
 
See Rules Applying to Dog Shows, Chapters 8, 10, and 11 for further information. 
 


